random numbers

Se spune ca startup-urile locale ar trebui să caute prima rundă de finanțare, pre-seed sau seed, la instituții domestice, fie ele platforme de equity crowdfunding, VC-uri sau Angel Investors. Așadar, vom considera investiția maximă prin equity crowdfunding pe SeedBlink în jurul valorii de 200.000 euro și vom parcurge alternativele de finanțare ale early-stage startups. 

Cele trei surse nu sunt independente unele față de altele Chiar dacă cu ceva timp în urmă, arena era dominată de Angels și VC, astăzi, a devenit mult mai simplu pentru startup-uri să combine cele trei surse, funding-ul devenind mai divers și mai segmentat în ultimul timp. Equity Crowdfunding în special, se dovedește o sursă complementară pentru finanțări simultane. Acest articol va trece prin fiecare dintre cele trei opțiuni de finanțare, subliniind modul în care pot lucra împreună. 

Angel Investors investesc de obicei in mod individual sau parte dintr-un sindicat. Ei își investesc capitalul propriu într-un start-up și uneori își pun ocazional la dispoziție experiența și cunoștințele în anumite domenii, pentru a contribui la succesul startup-ului respectiv.

Venture Capital Funds, investesc în startup-uri mai evoluate, sume strânse din diverse surse: fonduri de pensii, instituții publice sau private, persoane foarte bogate. Ele aduc de asemenea multă experiență, companiilor în care investesc. 

Equity Crowdfunding facilitează unui grup larg de persoane sau companii, investiții în capitalul startup-urilor printr-o platformă on-line, în schimbul parților sociale sau acțiunilor. Deși aceștia sunt numeroși, investiția are loc prin nominalizarea platformei care le reprezintă interesele.

In timp ce Angel Investors aloca în medie 30.000 euro fiecărei investiții, ei pot ajunge la câteva sute de mii atunci când sindicalizează o finanțare. VC-urile investesc sume mai mari aferente fiecărui startup, de obicei între 2 și 10 milioane euro. Mai există însă și Micro VC Funds, mai mici decat VC-urile tradiționale care se focusează pe pre-seed și seed, cu sume cuprinse între 50.000 euro si 400.000 euro. 

Atunci când equity crowdfunding își intră în rol și agreghează o varietate de surse de finanțare, fără a neglija banii Angel-ilor sau VC-urilor, runda poate ajunge la sume mult mai mari decât 200.000 euro. Totuși, VC-urile se uita la startup-uri cu modele de business dovedite, in căutarea creșterii accelerate. VC-urile sunt mai atente la riscuri decât Angelii si fac mai puține investiții mici în seed startups. Așadar, equity crowdfunding este o soluție atât pentru dealuri individuale mici cât si pentru dealuri sindicalizate mari. 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *