Man using laptop with business graphics on the screen outdoors in front of the sea.

Ce este SEEDRATING? Cu ce este mai bun decât alți indicatori financiari folosiți de VC, Angel Investors, Fonduri de investiții tradiționale sau bănci? De ce este SEEDRATING adaptat ecosistemului inovativ și cum poate el să prezică dacă un start-up va fi finanțat pentru dezvoltare sau nu?

Ne-am hotărât să răspundem la aceste întrebări, pentru că SEEDRATING are nevoie de încrederea utilizatorilor lui, iar aceasta nu poate exista decât în măsura transparenței „mecanicii” din spatele lui.

De ce a fost creat SEEDRATING?

În ultimii 20 de ani, echipa noastră a fost vârful de lance al „democratizării” creditelor bancare adresate afacerilor mici și mijlocii. Democratizarea s-a sfârșit însă cu mulți ani în urmă, pe măsură ce alți jucători din piață au copiat modelele noastre, le-au perfecționat și au transformat piața finanțării într-un mass market. În urmă cu trei ani, am început să contemplăm o nouă economie, „the sharing economy”, care având la bază tehnologia, a cunoscut o dezvoltare spectaculoasă. Diferența dintre cele două sisteme, cel tradițional si cel al startup-urilor tehnologice, este una de concepție, pe care investitorii tradiționali nu o pot încă digera. Startup-urile se bazează pe o altă filozofie, o altă viteză de dezvoltare, se adresează unui număr mult mai mare de utilizatori, iar costurile acestora pot fi repartizate unui volum uriaș de vânzări. Startup-urile nu se bazează pe active fixe, nu sunt profitabile imediat și își extrag valoarea din felul în care își pun amprenta asupra piețelor. Eșecul face parte din regulile jocului și multe încercări sunt folosite pentru un succes eventual viitor. Iată cum am început să creăm SEEDRATING, un mecanism complex care să modeleze toate diferențele de mai sus și să distileze cât mai fidel cu putință, startup-urile cu șanse mari de reușită.

De ce nu au creat și alții un astfel de indicator? De ce noi? De ce în Romania?

Ne place să credem că Romania a descoperit o scurtătură, care poate să îi aducă un avantaj comparativ solid. Tehnologia. Școala româneasca pe de o parte și ambiția dezvoltatorilor și a tinerilor în general pe de altă parte, ne poziționează superior altor națiuni cu economii mai dezvoltate. Lipsa educației de business însă, ne ține pe loc și aici intervenim noi. Acesta este momentul în care putem digitaliza dezvoltarea unui startup. Noi punem la dispoziție infrastructura necesară, la care antreprenorii trebuie sa cupleze ideile și experiența lor. Și pentru că totul se reduce la finanțarea planurilor ambițioase, noi îi pregătim pentru prima rundă de funding extern. Fără a ține cont de reputația ultimilor 20 de ani, am investit timp și energie în dezvoltarea SEEDRATING, în locul potrivit, la momentul potrivit. Știm că „succesul poartă în el semințele distrugerii” și așteptăm ca inițiativa noastră să se maturizeze și să devină universală. Noi inovăm permanent și ne adâncim din ce în ce mai mult în ecosistemul startup.

Pe ce se bazează SEEDRATING? Care sunt principalele lui surse de informații?

SEEDRATING se bazează pe următoarele modele: burn rate, financial planning, cash-flow, cost of customer aquisition, financial ratios, innovation ratios și nu în ultimul rând, o evaluare complexă a nivelului de pregătire a startup-ului din punct de vedere financiar.

SEEDRATING se bazează pe datele reale ale afacerii. Motivele pentru care se bazează pe ultimile sase luni, sunt următoarele:

 • Indică gradul de cunoaștere a pieței
 • Indică realismul antreprenorului
 • Indica nivelul așteptărilor antreprenorului de la propriul business
 • Motivează progresul constant al startup-ului
 • Datele reale sunt cele care certifică corectitudinea strategiei și a modelului de business
 • Datele reale verifică complexitatea gândirii executive, dexteritatea antreprenorului în deciziile zilnice
 • Îndepărtează businessul de capcana cheltuielilor exagerate de marketing
 • Pregătește startup-ul pentru exigența finanțatprilor

Rațiile financiare sunt indicatori ai stării de sănătate a startup-ului în timp ce innovation ratios sunt indicatori ai ritmului de dezvoltare, ai echilibrului dintre resursele alocate îi achiziția de clienți.

360 Evaluation este senzorul de adecvare a gradului general de pregătire și al calității generale a businessului, în timp ce gradul de utilizare al aplicațiilor de business potențează acuratețea utilizării aplicațiilor financiare.

SEEDRATING are cinci caracteristici principale:

 • Startup based; este construit exclusiv pentru evaluarea calității startup-urilor tehnologice. Ține cont de caracteristicile acestui ecosistem.
 • Dinamic; la fiecare 100 de utilizatori, valorile sunt ajustate, pentru a crește acuratețea modelului.
 • Predictiv; generează rezultate pe baza comparației intre datele reale. Nici o informație nu generează puncte fără cealaltă.
 • Statistic; estimează rezultate în funcție de comportamentele precedente ale altor utilizatori. SEEDRATING are un patern statistic care se îmbogățește în baza imput-ului dinamic.
 • AI; se bazează pe un fundament de inteligență artificială, care va deveni relevant pe măsură ce numerele vor deveni semnificative.

Încotro se îndreaptă SEEDRATING?

Pentru moment, fiecare startup care acumulează 50 de puncte SEEDRATING, intră în contact direct cu noi, urmând a ajusta împreună aspectele care necesită îmbunătățiri pentru a ajunge la 75. Acest mod de lucru ne asigură că primim feedback direct pentru ajustarea modelului pe de o parte și certifică datele introduse de către startup pe de altă parte. În viitor, această interacțiune directă nu va mai fi necesară.

Cum ne asigurăm că datele introduse de către startup-uri sunt corecte?

Fiecare startup completează date pe proprie răspundere. În momentul finanțării, investitorul întreprinde un scurt due diligence, uneori cu ajutorul nostru. Cum acest pas nu poate fi sărit, nu există nici un avantaj în a face un exercițiu imaginar. Oricine poate face asta, însă finanțarea poate fi accesată numai în baza datelor reale.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *