Gruppe von Köpfen in verschiedenen Farben

Industria de Equity Crowdfunding este încă la începutul dezvoltării sale, dar crește foarte rapid. Un factor major care contribuie la dinamica ei este faptul ca guvernele si cei care reglementează pe glob încep să îi recunoască importanța. Guvernul American a fost primul care a făcut pași rapizi în această direcție, prin emiterea reglementării JOBS în 2012, însă Europa vine din urmă. Provocarea regulatorilor este cea de a sprijini dezvoltarea economică și crearea de joburi într-o perioadă în care tehnologia se dezvoltă rapid. Strategia de a sprijini și proteja industriile tradiționale este pe terenuri mișcătoare, în condițiile în care automatizarea va duce probabil la dispariția multora dintre acestea. Deci alternativa este sprijinirea antreprenoriatului în domeniul startup-urilor și cea mai mare provocare cu care se confruntă aceștia este accesul la finanțare.

Equity Crowdfunding este deci o soluție valoroasă, pentru că adaugă surselor accesate până acum de către antreprenori, acces la economiile unui “crowd” – un mare număr de personae care în mod tradițional au fost excluse din participarea directă la piețele de capital. 

Câteva documente oficiale ale Comisiei Europene reflectă această preocupare, așa cum apare în următoarele extrase:

Extras din action plan-ul Entrepreneurship 2020

“Pentru a aduce Europa înapoi pe calea dezvoltării, Europa are nevoie de mai multi antreprenori si mai multe startup-uri. Acestea din urmă reprezintă cea mai importantă sursă de generare a job-urilor. Accesul la finanțare este una dintre cele mai importante constrângeri.

Extras din propunerea legislativă pentru un cadru UE, dedicat finanțării prin Equity Crowdfunding

“Equity Crowdfunding acoperă un spațiu gol între fondurile strânse de la familie și prieteni pe de o parte și finanțarea angel investorilor si VC funds pe de altă parte. Se adresează afacerilor innovative, startup-urilor și altor firme nelistate. Aceasta este în linie cu obiectivele de bază ale UE, care privesc sprijinirea creșterii prin investiții.

Beneficii ale Equity Crowdfunding pentru startup-uri

  • Mult mai accesibil decât venture capital, având aceleași avantaje comparative cu finanțarea bancară, oricum inaccesibilă de cele mai multe ori – cash-flowl nu este influențat de plata dobânzilor sau a ratelor.
  • Equity crowdfunding poate fi considerat un marketing tool, care ajută antreprenorii să își valideze cererea pentru propriile produse, cee ace poate să ducă la finanțări suplimentare din partea investitorilor instituționali.
  • Deținerea capitalului este dispersată între un număr mare de asociați, lucru care asigură controlul fondatorilor după finanțare.

Beneficii ale Equity Crowdfunding ca și vehicul de investiții

  • Permite publicului general să investească în early-stage startups, cot la cot cu investitori experimentați, care au potențialul de a obține randamente care de obicei sunt disponibile doar investitorilor instituționali sau celor avizați.
  • Viceversa, permite investitorilor experimentați să își combine plasamentele prin aportul diversificat – crowdsourced – injectând capital în mai multe startup-uri, crescându-si șansele de succes.

Extras din: 

https://medium.com/@realmarket/why-equity-crowdfunding-is-the-future-of-europes-economic-growth-6009c54b14fe

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *